Alzheimer Cafés in de regio Alkmaar

Wat is een Alzheimer Café?

Een Alzheimer Café is een informele ontmoetingsplek voor iedereen met vragen over dementie. In elk Alzheimer Café staat een bepaald onderwerp centraal. Maar u kunt ook met al uw andere vragen komen. Er zijn altijd professionele hulpverleners aanwezig. Daarnaast is het mogelijk om met lotgenoten in contact te komen.
Alzheimer Café´s bestaan sinds 1997. Dr. Bère Miesen, de klinisch psycho(geronto)loog richtte als een van de eersten de schijnwerpers op mensen met dementie en hun naasten. Er zijn nu in Nederland op meer dan 250 locaties in Nederland Alzheimer Cafés, Trefpunten, Salons of Theehuizen. Ze zijn de kernproducten van Alzheimer Nederland.

Voor wie zijn de Alzheimer Cafés bedoeld?

Voor iedereen. Niet alles is online of vanuit een boek of cursus te leren. Soms hebt u gewoon behoefte aan persoonlijk contact met mensen die weten waarover het gaat. Iedereen met vragen over dementie kan daarom terecht bij een Alzheimer Café.
Wees welkom bijvoorbeeld wanneer u bang bent dat uw naaste of uzelf dementie krijgt. Of wanneer uw naaste onlangs de diagnose dementie heeft gekregen. In een veilige omgeving en prettige sfeer kan men van elkaars ervaringen, kennis en kunde leren en profiteren. Het lotgenotencafé JOIN is voor partners/mantelzorgers/kinderen van jongere mensen met dementie in de hele regio Noord-Holland Noord.

Opzet van de bijeenkomsten

In elke bijeenkomst staat een thema centraal: van tips en trucs voor de veiligheid in en rondom het huis, rechtsbescherming, slaapproblemen, ergotherapie en algemene informatie over dementie tot uw rol als mantelzorger.
De bijeenkomst begint met een inleiding door een deskundige, gevolgd door een pauze. Soms is er live muziek.
Na de pauze is er volop ruimte om vragen te stellen en met elkaar te discussiëren. Na afloop is er gelegenheid om onderling een praatje te maken en nog wat te drinken. De sfeer in het Alzheimer Café is gemoedelijk.

Hieronder vindt u een overzicht van locaties, data en onderwerpen in de regio Alkmaar. Voor details: klik op een locatie.

Locatie
Datum
Onderwerp
07 okt 2020
onderwerp volgt
04 nov 2020
onderwerp volgt
11 nov 2020
Wat betekent de wet Zorg en dwang voor mensen met dementie?
17 nov 2020
Dementie en medicijnen
18 nov 2020
onderwerp volgt
02 dec 2020
onderwerp volgt

KnooppuntDementie is actief in