Senioren Dijk en Waard dementievriendelijk

17 augustus 2021

 

SenDijkWaardVrijwel alle leden van de Vereniging Senioren Dijk en Waard hebben de training GOED omgaan met dementie van ‘Samen dementievriendelijk’ gevolgd. Op 6 augustus 2021 kreeg de vereniging dan ook het certificaat ‘Dementievriendelijk’ uitgereikt door Jeannette Streefland-du Mee, voorzitter van Alzheimer Nederland afdeling Noord-Kennemerland en Christa de Groot, bestuurslid en trainer van ‘Samen dementievriendelijk’.
Alzheimer Nederland afdeling Noord-Kennemerland is actief in o.a. de gemeente Dijk en Waard, hier organiseert ze Alzheimer café’s, lotgenotenbijeenkomsten en voor jonge mensen die met dementie in aanraking komen in hun familie: Join. Daarnaast bespreekt het bestuur iedere twee maanden de dementiemonitor met de wethouder en bespreekt ze de stand van zaken rondom de dementievriendelijke gemeente. Vanuit het bestuur zijn twee leden actief betrokken bij het tot stand komen van een dementievriendelijke gemeente zoals nu Dijk en Waard.
Fractievoorzitter en lijsttrekker Joke van Ruitenbeek: “Als seniorenpartij hebben we onder meer prominent in ons verkiezingsprogramma staan dat we gaan voor een dementievriendelijke gemeente Dijk en Waard. In Heerhugowaard hebben we op dat gebied al bergen verzet. Denk aan onze steun voor het Icarushuis aan de Calistolaan alhier. Wij vinden meer opvang voor mensen met dementie noodzakelijk. Door mensen met elkaar in contact te brengen kon het Icarushuis in Heerhugowaard worden gerealiseerd.”
Senioren Dijk en Waard staat voor praktische politiek met bevlogen raadsleden. Joke: “We willen dat onze actieve leden kennis en vaardigheden hebben om mensen te kunnen helpen die een vorm van dementie hebben. Daardoor weten ze ook wat het vraagt om als gemeente dementievriendelijk te kunnen zijn. Een inclusieve lokale samenleving…. dat staat stevig in ons vaandel. Extra leuk is dat we het stokje kunnen doorgeven aan het Poldermuseum in Heerhugowaard. Bestuursvoorzitter Jan van der Starre gaat aan de slag om voor het museum ook het dementievriendelijk certificaat te gaan behalen door een training op locatie voor bestuur en vrijwilligers.” Jan: “Als museum is het niet alleen belangrijk dat alle medewerkers bezoekers met dementie kunnen herkennen maar ook dat ze die mensen echt kunnen helpen door de juiste benadering te kiezen.”

KnooppuntDementie is actief in