Deze organisaties in de regio Alkmaar zijn dementievriendelijk

Illustratie Doe Goed Een dementievriendelijke organisatie zet zich zichtbaar in om een veilige omgeving te bieden voor alle klanten, bezoekers of leden, ook als zij dementie hebben. Binnen de organisatie heeft 80% van de medewerkers een training Goed omgaan met dementie gevolgd. Deze training kan online (klik HIER) of op locatie door trainers van Samen dementievriendelijk.
Een dementievriendelijke gemeente gaat nog een stap verder. Zij vergroot de kennis van dementie binnen de eigen organisatie én de gemeenschap.
Het Netwerk Dementie Noord-Holland Noord organiseert in januari 2019 een publiekscampagne; meer informatie: klik HIER

Samen dementievriendelijk is een gezamenlijk initiatief van Alzheimer Nederland, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport VWS; het is onderdeel van het Deltaplan Dementie.

Organisatie
website
waarom dementievriendelijk?
De Vleugels (Zorgcirkel, Alkmaar)
klik HIER

In De Vleugels worden diverse activiteiten voor mensen met dementie en hun naasten georganiseerd: inloopmiddagen, Reuring in de Hoef en dagbesteding. Gezamenlijk zorgen zij voor een dementievriendelijke woonomgeving voor ouderen met en zonder zorgvraag.
't Rekerheem/de Oldeburgh (Alkcare Alkmaar/Oudorp)
klik HIER

Alkcare - Wonen & Zorg
Alkcare biedt zorg met verblijf op twee locaties: ’t Rekerheem en de Oldeburgh. Daarnaast heeft Alkcare één wijksteunpunt: de Zonnehof in Koedijk. In haar beide locaties en in de Hofstaete in de wijk Daalmeer zijn thuiszorgteams van Alkcare gehuisvest.
Gemeente Alkmaar
Als wij als samenleving weten hoe om te gaan met mensen met dementie, maken we het voor hen een stukje makkelijker.
Mondzorg (Alkmaar)
klik HIER


Bij mensen met dementie gaat de algemene gezondheid, maar zeker ook de mondgezondheid achteruit. Het poetsen van de tanden of de gebitsprothese wordt simpelweg vergeten, of men weet niet meer hoe het moet. Ook kan er een droge mond ontstaan, waardoor er gaatjes ontstaan en het tandvlees ontstoken raakt. Goed eten, slikken en praten worden moeilijker en een slechte adem ligt op de loer. Een pijnlijke mond, slechte staat van tanden en kiezen of een slecht passende gebitsprothese kan ervoor zorgen dat kauwen en slikken bemoeilijkt wordt waardoor men slecht eet. Dit kan weer lijden tot ondervoeding en onvoldoende weerstand. Ook
is het voor zowel de persoon met dementie als de mantelzorgers fijn om te kunnen praten en knuffelen zonder dat bijvoorbeeld een slechte adem dat in de weg staat!
Rabobank Alkmaar e.o.
klik HIER

Pincode kwijt, pas geblokkeerd, geld vergeten? Rabobank Alkmaar e.o. houdt rekening met mensen met dementie.
Zo heeft de bank haar medewerkers van de bankkantoren in deze regio getraind in dementievriendelijkheid.
Ook is er een aantal diensten als extra ondersteuning.
‘We proberen samen onze klanten zo lang mogelijk financieel zelfredzaam te laten blijven.’
Saar aan huis (Alkmaar)
klik HIER

Saar aan Huis Alkmaar is trots op haar grote groep Saars die zich dagelijks inzetten om mensen thuis of in een zorginstelling te ondersteunen. Aanvullende kennis over dementie maakt dat de ruim 80 Saars breed inzetbaar zijn voor de verschillende zorgvragen.
Terramor Uitvaartzorg (Alkmaar)
klik HIER


Dankzij dappere en liefdevolle families ontwikkelden wij in de dagelijkse praktijk een methode voor dementievriendelijke uitvaartzorg. Luisterend naar de wensen en zorgen van familieleden en zoekend in de ervaringen uit de zorg vonden wij werkzame mogelijkheden om een mens met dementie persoonlijk afscheid te laten nemen en onbelemmerd aan de uitvaartbijeenkomst te laten deelnemen. 
De Pieter Raat Stichting (Heerhugowaard)
klik HIER


Het aantal personen met dementie neemt in Heerhugowaard snel toe. De Pieter Raat Stichting speelt hierop in. Ze is een dementievriendelijke organisatie met een prettige service, juist voor mensen met dementie.
Albert Heijn 't Loo (Heiloo)
klik HIER
Bibliotheek (Heiloo)
klik HIER


Voor iedereen met geheugenproblemen, voor hun mantelzorgers en voor vrijwilligers, hulpverleners en geïnteresseerden is er de Geheugenbibliotheek: Een speciale collectie (herinnerings-)boeken en voorleesverhalen die – uiteraard - geleend mogen worden.
Maartje de Lint (Heiloo)
klik HIER
Zingen kan een fundamentele rol spelen in de zorg en het welzijn van mensen met dementie. Het activeren van ons ultieme instrument, de stem, brengt een vitale verbinding tot stand brengen tussen verborgen herinneringen en het heden. Door -samen- te zingen worden diverse lichamelijke en hersenfuncties wakker ‘gemasseerd’ en wordt het herstel van interpersoonlijk contact weer mogelijk. 

 

KnooppuntDementie is actief in