Signalen van dementie

Vergeetachtigheid 

Bij het ouder worden gaat men dingen vergeten. Dat is normaal en er valt goed mee te leven, speciale hulp is niet nodig. Dementie is meer dan vergeetachtigheid. Nieuwe informatie, belangrijke data of gebeurtenissen worden vergeten, dezelfde vraag wordt steeds opnieuw gesteld. Ook kan men dingen kwijtraken doordat men niet meer weet waar ze zijn neergelegd.

Knooppunt dementie Wat is dementieProblemen met dagelijkse handelingen en spullen

Gewone dingen gaan steeds moeilijker. Denk aan hobby's en de financiën regelen. Ook zaken die gepland moeten worden of in een bepaalde volgorde uitgevoerd, leveren problemen op, bijvoorbeeld het zetten van koffie of het bereiden van een maaltijd. U kunt spullen op vreemde plekken leggen, bijvoorbeeld een portemonnee in de koelkast of een boek in de oven. U raakt spullen kwijt en kunt zich niet meer herinneren waar u ze gelaten hebt.

Vergissing met tijd en plaats

Het is normaal als u even niet weet welke dag het is of waar u naartoe liep. Maar bij beginnende dementie gebeurt dit steeds vaker. Het besef van tijd wordt minder en uren lijken soms minuten. Ook het vinden van de weg wordt moeilijker. U vergeet soms waar u bent of hoe u ergens gekomen bent.

Taalproblemen 

Met dementie kan het moeilijk zijn om een gesprek te volgen. U kunt midden in een gesprek stoppen met praten en niet meer weten hoe u verder moet, of herhalen wat u net hebt gezegd. U kunt eenvoudige woorden vergeten en komt steeds moeilijker op namen. Bijvoorbeeld "waar is dat ding voor mijn haar?" als u naar een kam zoekt. Praten gaat ook minder vloeiend.

Beoordelingsvermogen

Bij dementie wordt het steeds lastiger om situaties goed in te schatten en om de juiste keuzes te maken. U kunt aanbiedingen in bijvoorbeeld een tijdschrift slecht inschatten en grote sommen geld uitgeven. Ook bij het doen van boodschappen kunt u teveel kopen of spullen kopen die u niet nodig hebt.

Veranderingen in gedrag en karakter 

Het kan gebeuren dat uw gedrag en karakter veranderen. Dat u verward, achterdochtig, depressief of angstig wordt. Zonder duidelijke aanleiding wisselt uw stemming: het ene moment bent u rustig en dan opeens verdrietig of kwaad. U kunt soms ook dingen doen die u anders nooit deed. Een ander symptoom van dementie is onrust. Daardoor lijkt het of u steeds iets zoekt, iets moet opruimen of iets anders moet doen. Dit constante gevoel van onrust en de neiging te lopen leidt vaak ook tot slaapproblemen. Ook kan het dag-nachtritme omkeren met slaperigheid overdag en activiteit 's nachts. U kunt problemen ondervinden bij hobby's en sport en het voeren van gesprekken. U trekt zich vaker terug uit sociale contacten en onderneemt minder dan voorheen. Ook kunt u urenlang voor de televisie zitten en veel langer slapen dan gewoonlijk. Voor een buitenstaander lijkt het misschien luiheid of gebrek aan interesse, maar het kan een vorm van faalangst zijn. Als u niets doet, kunt u ook niets fout doen.

Visuele problemen 

Voor sommige mensen zijn visuele problemen een symptoom van dementie. U krijgt problemen bij het lezen, afstand inschatten en het onderscheiden van kleur of contrast. Ook komt het voor dat u zichzelf niet herkent als u langs een spiegel loopt. Wilt u meer weten over visuele problemen en dementie? Bezoek de pagina over visuele problemen

Bovenstaande tekst is een samenvatting van teksten over signalen van dementie van het Nederlands Huisartsen Genootschap (THUISARTS.NL) en Alzheimer Nederland (DEMENTIE.NL)

Herkent u zich in bovenstaande signalen?
Maak een afspraak met de huisarts. Tijdige diagnose is belangrijk.