Wonen met zorg 

In de regio Alkmaar zijn de volgende organisaties waar met kan wonen met zorg. 

PLaats
Organisatie 
toelichting
Alkmaar
De Nieuwpoort en De Palatijn (Stichting NIKO) NIKO is een kleinschalige (ouderen)zorgorganisatie gevestigd in Alkmaar Zuid. De naam NIKO is ooit ontstaan uit de samenvoeging van de eerste 2 letters van De Nieuwpoort en Kooimeer. NIKO heeft 2 woonzorglocaties; De Nieuwpoort en De Palatijn.  De Palatijn is een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met dementie. 
Alkmaar
De 4 kleinschalige groepswoningen van Oude Trambaan (Magentazorg) beschikken elk over zes zit/slaapkamers en zijn speciaal bestemd voor mensen met dementie. Elke woning heeft een gemeenschappelijke huiskamer. 
Alkmaar
Kleinschalige woonvoorziening Platanenhof maakt deel uit van Westerhout en is gelegen in het Emmakwartier nabij de Alkmaarse binnenstad. Alkmaar
Alkmaar
Midden in de Alkmaarse woonwijk Daalmeer liggen de drie kleinschalige groepswoningen ‘De Daalder’ met woonruimte voor totaal 18 ouderen met dementie. De woningen bevinden zich op de eerste etage van het wijksteunpunt met diverse voorzieningen dichtbij, waaronder een winkelcentrum. Het complex heeft een centrale functie in de wijk en wordt door vele wijkbewoners gebruikt. 
Alkmaar
Biedt woonruimte en zorg aan mensen met dementie, mensen met somatische klachten en mensen die tijdelijk een opname nodig hebben. Voor psychogeriatrische verpleeghuiszorg wordt samengewerkt met  Magentazorg.
Bergen
De Haemstede is in 2016 verbouwd tot een modern centrum voor mensen met het syndroom van Korsakov. Er zijn 30 appartementen beschikbaar in een beschermde woonomgeving.
Bergen
Zorgcentrum De Marke ligt in een groene, parkachtige omgeving op loopafstand van de dorpskern van Bergen. De dienstverlening van De Marke is gericht op wonen, welzijn, comfort en – indien nodig – zorg op maat.
Bergen
Oudtburgh is een woonzorglocatie voor mensen met dementie en voor mensen met een lichamelijk hulpvraag. De locatie ligt in een omgeving met veel groen. De bewoners hebben een eigen kamer en er zijn 3 gezamenlijke huiskamers per afdeling. 
Egmond aan den Hoef
In een compleet gerenoveerde boerderij aan de voet van de duinen en dichtbij de zee bevindt zich woonvoorziening Hoeve de Boomklever. an dagactiviteiten tot langdurig wonen. Hier is 24/7 zorg beschikbaar voor ouderen met dementie, ouderen met somatische problematiek en palliatieve/ terminale zorg.     
Egmond aan Zee
Verzorgingshuis Agnes is rustig gelegen aan de rand van het duingebied van Egmond aan Zee. De bewoners hebben een eigen appartement. Bewoners die intensieve en/ of dementiezorg nodig hebben maken gebruik van de gemeenschappelijke huiskamer. Dagelijks wordt een gevarieerd programma met activiteiten geboden. Er is een specialist ouderengeneeskunde, ergotherapie en fysiotherapie in huis.
Egmond aan Zee
Het statige verzorgingshuis Prins Hendrik is deels monument en stamt uit 1937. De oorspronkelijke maritieme sfeer is er bewaard gebleven. Het huis ligt aan de hoofdstraat van Egmond aan Zee en dichtbij zee. 
Graft
Verzorgingshuis Mieuwijdt ligt in het dorp Graft, vlakbij het pittoreske centrum van De Rijp. Het huis biedt diverse woonmogelijkheden met zorg. Naast een plek om te wonen is De Mieuwijdt ook een wijksteunpunt waarvan mensen uit het dorp gebruik maken. 
Heerhugowaard
In Het Icarushuis zijn bewoners met dementie verzekerd van 24/7 gespecialiseerde dementiezorg in een kleinschalige setting.
Heerhugowaard
Kleinschalige woonvoorziening voor mensen met dementie gevestigd in de monumentale, voormalige kaasboerderij De Leeuwenhof. 
Heerhugowaard 
Woonzorgcentrum en appartementen voor bewoners met dementie (afdeling Meerzorg). Ook tijdelijk verblijf en deelname aan dagactiviteiten mogelijk. 
Heerhugowaard 
 Hugo-Waard (Pieter de Raat stichting)
In Hugo-Waard bieden wij zowel somatische en psychogeriatrische zorg.  In de twee huiskamers worden dagelijks cliënten met een psychogeriatrische zorgvraag opgevangen. Daarnaast wordt psychosociale en psychiatrische zorg verleend, in samenwerking met de GGZ Noord-Holland-Noord. Ook bieden wij zorg in de laatste levensfase. 
Heerhugowaard 
Woonzorglocatie voor ouderen met dementie. Het kleinschalig wonen wordt hier in al zijn facetten toegepast. Ook wordt dagbesteding geboden.
Heiloo
De Amberhof maakt deel uit van woonzorgcomplex De Loet, op loopafstand van het centrum van Heiloo. In de Amberhof wonen mensen met dementie in kleine groepen in een huiselijke, herkenbare omgeving. 
Heiloo 
In wooncomplex De Loet zijn 100 appartementen waar mensen zelfstandig beschut kunnen wonen. Zij kunnen gebruik maken van de zorg en dienstverlening die wordt aangeboden. Zowel met indicatie als particuliere mogelijkheden.
Heiloo 
Villa met appartementen waar bewoners zelfstandig wonen, in een zorgzame en verzorgde omgeving. Een echt thuis, maar wel met de veiligheid en zekerheid van 24 uur per dag zorgaanwezigheid..  
Heiloo 
Woonzorglocatie Nieuw Varne staat in een groene omgeving aan de rand van Heiloo. De appartementen maken deel uit van Varne Buiten, een kleinschalige wijk gebouwd in traditionele stijl. Mensen met dementie of psychische ondersteuningsvraag met indicatie kunnen hier terecht. 
Heiloo 
Een in 2017 volledig verbouwd woonzorgcomplex met 66 appartementen die volledig voldoen aan de wensen en eisen van deze tijd. Overkerck ligt vlakbij het station en het centrum van Heiloo. 
Koedijk
De Dijckhoeve speciaal voor ouderen met dementie. In de sfeer van een boerenhoeve wordt het kleinschalig wonen toegepast. Het huis gelegen in een groene omgeving in Koedijk, op de grens van Alkmaar 
Limmen
In De Cameren wordt zowel verzorging als verpleging geboden. Op 200 meter afstand van de winkels van Limmen. 
 Zuid Scharwoude
In woon-zorgcomplex BuitenZorg in Zuid-Scharwoude kunt u Zorgeloos Wonen. Zorgeloos Wonen is het plezier en de zekerheid van een eigen plek, maar wel met de veiligheid en vertrouwdheid van BuitenZorg. Een gezellige plek, waar altijd wat te doen is. 
Noord-Scharwoude
Meander is een appartementencomplex met daarin 4 ruime zorgwoningen. De woningen bevinden zich op de begane grond. Samen met vijf medebewoners en een vast team zorgmedewerkers vormt u per woning een eigen huishouden.
Broek op Langedijk 
Horizon Zorgcentrum is een kleinschalig centrum voor ouderen in Broek op Langedijk. Wij bieden een breed aanbod aan zorg, zoals wonen met zorg, thuiszorg, dagbesteding, huishouding, kleinschalig wonen en kortdurende opnames. Wij bieden zorg waarin u centraal staat. 
Oterleek
Kleinschalige woonvoorziening in Oterleek, gemeente Alkmaar. Gelegen op een voormalig boerenerf aan de ringvaart van de Schermer. Heeft ook een sociëteit en een logeerhuis voor mensen die nog zelfstandig thuis wonen.
Oudorp 
Oudorperzand is een woonzorglocatie voor mensen met dementie en mensen met een lichamelijke hulpvraag. De locatie heeft 48 zelfstandige appartementen verdeeld over twee woonlagen. 
Oudorp 
Zorgcentrum met 68 plaatsen; twee appartementen voor echtparen, twee huiskamers met zorg geboden aan bewoners met dementie. Tal van andere faciliteiten voor de bewoners/mensen uit de wijk met als doel dat ouderen zo veel mogelijk het leven kunnen leiden zoals zij dat willen.
Schoorl
Hoog Duinen is een woonzorgcentrum dat verscholen ligt tussen de duinen, bossen en de polder van Schoorl. Het ligt midden in de natuur. Zowel voor mensen met een lichamelijke hulpvraag als mensen met dementie. 
Sint Pancras
Woonzorglocatie De Molenhoeve ligt in het gezellige dorp Sint Pancras. Principes van kleinschalig wonen worden hier toegepast. Leven zoals thuis is het credo, met behoud van eigen regie. Zowel voor mensen met een lichamelijke hulvraag als voor mensen met dementie. 
Sint Pancras
Kleinschalig particulier woonzorghuis in Sint Pancras voor ouderen met dementie. 
Stompetoren 
Villa Wittenburg (September) De van origine oude villa en herenboerderij is in 2021 verbouwd tot een nieuw woonhuis met 24 zorgappartementen voor ouderen met dementie. 
Zuidermeer 
Kleinschalige woonvoorziening in het centrum van Zuidermeer, een klein dorp in de gemeente Koggenland. Heeft ook een sociëteit en een loggerhuis voor mensen die nog zelfstandig thuis wonen.