Ik twijfel of ik dementie heb

Vergeetachtigheid en dementie zijn niet hetzelfde. Vergeetachtigheid is een onschuldig verschijnsel waarbij iemand tijdelijk iets niet kan herinneren. Bij dementie is het alsof informatie voorgoed is verdwenen.

Knooppunt dementie Wat is dementieBij vergeetachtigheid is er sprake van 'normale' geheugenklachten. Een naam van een kennis waar u even niet op kan komen. Vaak schiet deze u later te binnen of herkent u de naam feilloos als iemand anders het noemt. Vergeetachtigheid verstoort het dagelijkse leven niet. Iemand die vergeetachtig is, kan bijvoorbeeld zelfstandig het huishouden doen, de financiën regelen of een reis ondernemen.

De symptomen van dementie zijn veel ernstiger. Iemand met dementie vergeet niet alleen de naam van een kennis, maar herkent hem soms zelfs niet.Hoe kunt u er achter komen of er sprake is van vergeetachtigheid of dementie? U kunt hiervoor terecht bij uw huisarts maar ook zijn er testjes online die enige duidelijkheid kunnen geven. Een voorbeeld hiervan is de naar test van Alzheimer Nederland.

Daarnaast kan het heel goed zijn om aan personen die dicht bij u staan, zoals een partners, familielid of vriend te vragen of zij verandering opmerken.