Alzheimer Cafés in de regio Alkmaar

Wat is een Alzheimer Café?

Een Alzheimer Café is een informele ontmoetingsplek voor iedereen met vragen over dementie. In elk Alzheimer Café staat een bepaald onderwerp centraal. Maar u kunt ook met al uw andere vragen komen. Er zijn altijd professionele hulpverleners aanwezig. Daarnaast is het mogelijk om met lotgenoten in contact te komen. Alzheimer Café´s bestaan sinds 1997. Dr. Bère Miesen, de klinisch psycho(geronto)loog richtte als een van de eersten de schijnwerpers op mensen met dementie en hun naasten. Er zijn nu in Nederland op meer dan 250 locaties in Nederland Alzheimer Cafés, Trefpunten, Salons of Theehuizen. Ze zijn de kernproducten van Alzheimer Nederland.

Voor wie zijn de Alzheimer Cafés bedoeld?

Voor iedereen. Niet alles is online of vanuit een boek of cursus te leren. Soms hebt u gewoon behoefte aan persoonlijk contact met mensen die weten waarover het gaat. Iedereen met vragen over dementie kan daarom terecht bij een Alzheimer Café. Wees welkom bijvoorbeeld wanneer u bang bent dat uw naaste of uzelf dementie krijgt. Of wanneer uw naaste onlangs de diagnose dementie heeft gekregen. In een veilige omgeving en prettige sfeer kan men van elkaars ervaringen, kennis en kunde leren en profiteren. 

Opzet van de bijeenkomsten

In elke bijeenkomst staat een thema centraal: van tips en trucs voor de veiligheid in en rondom het huis, rechtsbescherming, slaapproblemen, ergotherapie en algemene informatie over dementie tot uw rol als mantelzorger. De bijeenkomst begint met een inleiding door een deskundige, gevolgd door een pauze. Soms is er live muziek. Na de pauze is er volop ruimte om vragen te stellen en met elkaar te discussiëren. Na afloop is er gelegenheid om onderling een praatje te maken en nog wat te drinken. De sfeer in het Alzheimer Café is gemoedelijk. Hieronder vindt u een overzicht van locaties, data en onderwerpen in de regio Alkmaar. Voor details: klik op een locatie.

Locatie
Datum
Onderwerp
18 sep 2024
Samen in beweging 
01 okt 2024
Samen in beweging 
03 dec 2024
In gesprek met mensen die dementie hebben 
01 apr 2025
Vakantievieren welke mogelijkheden zijn er voor iemand met dementie of samen
07 okt 2025
Geheugenproblemen betekend dit gelijk dementie?