Logeervoorzieningen/respijtzorg

Wat is respijtzorg? 

Respijtzorg biedt de mogelijkheid aan mantelzorgers om de zorg voor hun zorgvrager tijdelijk over te laten nemen. De bedoeling is dat de mantelzorger even rust en vrij kan nemen van de zorg die hij of zij dag en nacht geeft. De zorg kan zowel bij mensen thuis als in een respijt- of logeerhuis plaats vinden. Een dagdeel; ochtend, middag of een avond is ook mogelijk. 

Wie komt in aanmerking voor respijtzorg?

Mensen met een chronische ziekte of mensen die na een ziekenhuisopname willen aansterken kunnen in aanmerking komen voor respijtzorg. Een verblijf in een respijt- of logeerhuis kan zowel particulier worden geregeld, als met een WMO-, WLZ- of PGB-indicatie. 

Welke respijt- en logeerhuizen zijn er in de regio?  

Respijthuis Alkmaar is gevestigd in een luxe woonhuis aan de rand van Alkmaar, met 4 ruime gastenkamers met eigen badkamer en terras. Het is hier prettig logeren in huiselijke sfeer met de juiste zorg en persoonlijke aandacht. Zowel mensen die herstellende zijn na een ziekenhuisopname als mensen met een chronische ziekte kunnen hier terecht.

‘t Huis Lioba in Egmond is een warm en gastvrij, tijdelijk verblijf voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn. In de prachtige gemoderniseerde vleugel bij het Liobaklooster in het Egmonds duin- en bosgebied wordt de zorg tijdelijk over genomen van gezin, familie en vrienden. Zo kan ieder even op adem komen.

Warm Thuis biedt mensen met dementie in Oterleek en Zuidermeer de mogelijkheid om te logeren voor een periode van maximaal drie weken. In bijzondere situaties is verlenging met nog eens drie weken mogelijk. 

Het Buitenhuis in Wijdewormer is het in januari 2022 geopende eigentijdse logeerhuis voor mensen die thuis afhankelijk zijn van mantelzorg. Zij zijn van harte welkom om voor een fijn verblijf, met professionele zorg van De Zorgcirkel en een team vrijwilligers. 

Organisaties als Herfstzorg en Zuster Jansen in Amsterdam nemen de zorg van de mantelzorger in de thuissituatie over als daar behoefte aan. 

In Heiloo vindt u bij Respijtpunt Heiloo informatie over het eigen zorgaanbod en een overzicht van regionale mogelijkheden. 

Ook het Mantelzorgcentrum in Alkmaar ondersteunt u bij het vinden van passende respijtzorg.