Dagbesteding

Wat is dagbesteding?

Dagbesteding bestaat uit activiteiten overdag met een groep mensen, onder begeleiding van professionals. U ontmoet andere mensen en heeft een zinvolle invulling van de dag. Dagbesteding kan ook helpen om mantelzorgers te ontlasten. 

Knooppunt dementie DagbestedingWat wordt er zo al gedaan op een dagbesteding?

Het is allereerst een gezellige plek waar u anderen kunt ontmoeten en samen koffie kunt drinken. Daarnaast vormt beweging, zowel lichamelijk als geestelijk een belangrijk onderdeel. U kunt denken aan activiteiten als biljarten, tuinieren en schilderen. Maar ook samen koken, een gezamenlijke lunch en sport en spel. 

Hoe vraag ik dagbesteding aan?

Voor de meeste vormen van dagbesteding heeft u een indicatie nodig. Deze kunt u aanvragen via uw casemanager. Er zijn ook andere vormen van dagbesteding waar geen indicatie voor nodig is, zoals het Odensehuis. 

Welke aanbieders van dagbesteding zijn er in de regio?

plaats
Organisatie 
toelichting
Alkmaar
Afhankelijk van de situatie maken wij voor uw familielid een dagprogramma met activiteiten op maat. Voor mensen met dementie is een vaste structuur erg belangrijk. Het programma is daarop aangepast. De koffie en maaltijd zijn bijvoorb​eeld vaste onderdelen van de dag.
Alkmaar
Afhankelijk van de situatie maken wij voor uw familielid een dagprogramma met activiteiten op maat. Voor mensen met dementie is een vaste structuur erg belangrijk. Het programma is daarop aangepast. De koffie en maaltijd zijn bijvoorbeeld vaste onderdelen van de dag.
Deelnemers krijgen aandacht en ondersteuning passend bij mensen die vergeetachtig zijn en moeite hebben met het leven van alledag. En dat alles in een normale woonomgeving.
Bergen
De Beukennoot is bestemd voor ouderen met geheugenproblemen die nog thuis wonen. Het is geschikt voor mensen met een beginnende Dementie maar ook mensen met een meer gevorderd beeld kunnen hier terecht. Er is deskundig personeel aanwezig, de groepen zijn klein en er is continu toezicht.
Bergen
We bieden structuur in de dag, geven passende activiteiten en persoonlijke aandacht. Samen zoeken we naar herkenning in activiteiten, waardoor u zich veiliger en prettiger voelt. De activiteiten - individueel of in groepsverband - zijn erop gericht u zo zelfstandig mogelijk te houden en te voorkomen dat u bepaalde vaardigheden verliest. Denk aan geheugentraining, biljarten, muziek luisteren of een bewegingsactiviteit.
Egmond aan Zee
Heeft uw partner of familielid dementie en wordt het thuis allemaal wat zwaar? Dan bieden wij ook hier dagbesteding aan voor één of meerdere dagen per week. Dit ontlast de thuissituatie. Wij hebben hiervoor een comfortabele ruimte.
Een indicatie is noodzakelijk.
Er is een specialist ouderengeneeskunde, ergotherapie, fysiotherapie en logopedie.
Egmond aan den Hoef
In een compleet gerenoveerde boerderij aan de voet van de duinen en dicht bij de zee bieden wij veiligheid, comfort en huiselijk wonen. Dit met 24/7 beschikbaarheid over alle gewenste en geïndiceerde zorg zoals; - ouderen met dementie - ouderen met somatische problematiek - palliatieve /terminale zorg
Graft (Alkmaar)
Verzorgingshuis Mieuwijdt ligt in het mooie dorp Graft. U heeft er diverse woonmogelijkheden met zorg. U woont dichtbij het pittoreske centrum van De Rijp met zijn historische gebouwen, smalle straatjes en gezellige cafés en restaurants. Er is een winkelcentrum op loopafstand. Dagbesteding.
Heerhugowaard
Woonzorglocatie en een fijne plek om te wonen voor ouderen met dementie. Het kleinschalig wonen wordt hier in al zijn facetten toegepast. In Zuyder Waert zijn 24 woningen. Dagbesteding  
Heiloo
Villa Westervenne is  gericht op dagbehandeling. Van maandag tot en met zaterdag is Villa Westervenne geopend én op dinsdag- en donderdagavond. Verder is er ergotherapie, fysiotherapie, logopedie, diëtiste en er is geestelijke verzorging.  
Heiloo
Van dagactiviteiten tot langdurig wonen
Langedijk
Elke dinsdag en vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur is dit een laagdrempelige plek voor ontmoeting en activiteiten. Toegankelijk voor mensen uit de gemeente Langedijk en Heerhugowaard, maar ook voor mensen uit de omliggende gemeenten.
Oudorp/ De Hoef/ De Mare (Alkmaar)
Een Odensehuis is een informatie- en ontmoetingsplek voor mensen met (beginnende) dementie en geheugenproblemen, mantelzorgers en hun familie en vrienden. Er is ruimte voor ontmoeting, ondersteuning, activiteiten en advies. Een Odensehuis biedt een stem aan mensen met dementie en de mantelzorgers. Het is een veilige plek naast hun eigen woonomgeving waar ze zich ‘thuis’ kunnen voelen. De informatievoorziening is bestemd voor een brede groep geïnteresseerden.
Oudorp (Alkmaar)
Er wordt een gevarieerd programma geboden waar geheugentraining, beweging, valpreventie, muziek en creativiteit onderdeel zijn van het aanbod. Dit in combinatie met andere activiteiten die bedoeld zijn om de cliënt te stimuleren en daarmee het dementieproces te vertragen.
Schermerhorn (Alkmaar)
Wij bieden een dagbesteding door middel van het meebeleven van de boerderijsfeer en/of meedoen met de activiteiten. Het contact met de overige deelnemers, vrijwilligers en de familie Broersen zal bijdragen aan een groter sociaal netwerk.