Recent onderzoek bewijst: eenzaamheid schaadt fysieke en mentale gezondheid

22 april 2024

 Eenaamheid kan leiden tot een slechte fysieke en mentale gezondheid. Dat bewijst recent onderzoek in vakblad Nature. Gisteren nog raakte bekend dat een Antwerpse man een jaar lang dood in zijn woning lag, vermoedelijk ging het om een schrijnend geval van eenzaamheid. Sociologe Anja Declercq: "De beste preventie voor hersenziektes is niet puzzels oplossen, maar sociaal contact". 

De zestiger was al langere tijd niet door zijn buren opgemerkt. Maar omdat hij zo'n teruggetrokken levenleidde, sloeg niemand alarm. "De vraag is in de eerste plaats of de man zelf tevreden was met zijn beperkte sociale kring", stelt professor sociologie Anja Declercq (KU Leuven). "Sommige mensen hebben van nature weinig behoefte aan sociale contacten. Alleen als hij zich ook geïsoleerd voelde, kunnen we spreken van eenzaamheid."

Het omgekeerde is trouwens ook perfect mogelijk. "Je kan veel sociale contacten hebben, maar je toch eenzaam voelen." Eenzaamheid is altijd een subjectieve ervaring. "Maar wanneer die langdurig aansleept, kan je flink wat gezondheidsnadelen oplopen." Klik hier om het hele artikel te lezen.