Overige activiteiten

Hier vindt u enkele activiteiten die voor mensen met dementie in de regio beschikbaar zijn.

PG-Café

Het PG café is een scholings- en ontmoetingsplek voor professionals en vrijwilligers die werken met mensen met dementie met diverse thema's. Voor informatie over de eerstvolgende bijeenkomst: klik HIER

Cursussen

Geriant verzorgt allerlei cursussen, bijvoorbeeld de basiscursus Omgaan met dementie. Voor meer informatie: klik HIER.

Dementie & Kunst

Een bijzondere rondleiding in het Stedelijk Museum Alkmaar voor mensen met dementie en hun dierbaren.Een inspirerende, gezellige middag uit voor mensen met dementie en hun dierbaren: dat is Dementie & Kunst. Samen met een rondleider bekijkt u in het Stedelijk Museum Alkmaar een aantal schilderijen waarover u met elkaar in gesprek gaat. Kennis van kunst is daarvoor geen vereiste; het genieten van kunst staat centraal. Door uw verhalen, herinneringen, associaties en ideeën met elkaar te delen, brengt u samen de schilderijen tot leven. De rondleider helpt u daarbij op weg met prikkelende vragen en creatieve opdrachten.

Data:  de rondleiding wordt bij voldoende deelname georganiseerd door Alzheimer Noord-Kennemerland
Tijd:    14.30 tot 16.00 uur
Prijs:  gratis, inclusief museumentree en koffie/thee.
Interesse: geef u op via onze mail info@knooppuntdementie.nl

Dementie & Muziek

Geheugenkoor Alkmaar

Het Geheugenkoor Alkmaar koor is bedoeld voor zang- en muziekliefhebbers met beginnende dementie of geheugenproblemen die nog zelfstandig wonen.

Elke keer als wij met ons koor oefenen zien we de wondere werking van muziek: mensen bloeien op, leven mee, ontspannen! Aan het eind van een repetitie is het voor alle medewerkers een beloning om te zien met welk een vreugde de zangers weer afscheid nemen.

"Het was weer een feestje!", zeggen we dan tegen elkaar. Bij onze koorbijeenkomsten gaat het niet zozeer om het resultaat, maar meer om het proces: het beleven van muziek. Ons repertoire bestaat voor een deel uit liedjes van weleer, maar ook moderner repertoire schuwen we niet. Regelmatig komt er een lied bij dat we op speciaal verzoek van een van onze leden hebben ingestudeerd. Twee dirigentes, een pianist(e) en een gitarist zorgen voor de muzikale begeleiding.

Voor meer informatie: klik HIER

Meezing-concerten & Sing-a-long Heiloo

Maartje de Lint verzorgt meezingconcerten en Sing-a-long: zingen als sleutel naar verborgen herinneringen. Meezing-Concerten zijn voor mensen met dementie en hun buddy’s (verzorgenden, vrienden en/of familieleden). De groep bestaat uit ongeveer vijftien zorgvragers en tien buddy’s, een pianist en Maartje de Lint. Door het wakker maken van diverse hersenfuncties wordt het herstel van interpersoonlijk contact weer mogelijk. Hier ligt de grote kracht van de Meezing-Concerten. Niet alleen zijn deze effecten direct voelbaar en zichtbaar tijdens deze speciale concerten, maar ze werken nog lang door. Voor meer informatie: klik HIER

Huiskamervoorstellingen

Als je te maken krijgt met mensen in je omgeving met (beginnende) dementie dan kan dat zeer verwarrend zijn. Door het zien van een huiskamervoorstelling over dit onderwerp maak je het makkelijker bespreekbaar. Act4you bemiddelt voor een verscheidenheid aan mogelijkheden. Te boeken in uw eigen huiskamer, in een zorgcentrum, wijkgebouw etc. Vrijblijvend kan men na afloop met elkaar in gesprek gaan.Voor meer informatie: klik HIER

De Verrassing

'De Verrassing" is een voorstelling voor mensen met dementie, hun naasten en belangstellenden gepresenteerd door het Dementiepodium. In de voorstelling wordt een verjaardagsfeest georganiseerd waarbij iedereen welkom is. Tijdens het feest zien we hoe een moeder maar vooral haar kinderen worstelen met dementie. Door de karakters van de dochter en zoon worden de vele kanten, confrontaties en veranderingen in de omgang met iemand met dementie belicht. Blijven ze toeschouwer of lukt het hen te verbinden door anders, meer gevoelsmatig te communiceren en die andere wereld binnen te stappen?

Door middel van luisteren, zingen, ruiken, voelen en proeven wordt de bezoeker meegevoerd langs herkenbare emoties en gevoelens die gedurende de voorstelling een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Het delen van verhalen en herinneringen tussen de spelers en de bezoekers zorgt voor een indrukwekkende beleving in het nu.

De voorstelling wordt gespeeld door ervaringsdeskundige acteurs die professioneel en/of persoonlijk zijn verbonden met mensen met dementie en daardoor deze voorstelling tot een uniek en waarheidsgetrouw geheel maken. Dit komt tot uiting in de vele positieve en vaak emotionele reacties na afloop van de voorstelling. Voor meer informatie: klik HIER

Bibliotheken actief met dementie

Bibliotheek Heiloo: Voor iedereen met geheugenproblemen, voor hun mantelzorgers, hulpverleners en geïnteresseerden is er de Geheugenbibliotheek, een speciale collectie herinneringsboeken en voorleesverhalen die geleend mogen worden. Bibliotheek Heiloo is bekroond met een certificaat en sticker door Samen Dementie Vriendelijk Nederland.
Voor meer informatie: klik HIER

Bieb Langedijk: heeft het Geheugenhuis geopend, een speciaal aan mensen met dementie gewijde hoek. Er staan niet alleen boeken, maar ook materialen van vroeger, oude foto's en eenvoudige spellen. "Hier is ruimte voor herinneringen en koffie". Mantelzorgers van mensen met dementie kunnen spullen mee naar huis nemen om daarmee gesprekken over vroeger op gang te brengen.
Voor meer informatie: klik HIER

 

KnooppuntDementie is actief in