Van ‘niet pluis’ tot wonen met zorg


In de regio Alkmaar zijn veel verschillende vormen van zorg, ondersteuning en begeleiding beschikbaar om u en uw naaste te helpen. Onder het tabblad  Zorg & ondersteuning vindt u daarvan een uitgebreid overzicht. De behoefte aan informatie, hulp, ondersteuning en zorg zal in de loop van de tijd veranderen, afhankelijk van de ontwikkeling van het ziekteproces en uw persoonlijke situatie:

1. Zou er iets aan de hand zijn? Vergeetachtigheid of toch dementie?
U hebt een ‘niet pluis’-gevoel en maakt zich zorgen, zou er iets aan de hand zijn? Ga voor meer informatie naar Normale vergeetachtigheid of toch dementie? Onder het tabblad Wat is dementie? vindt u inhoudelijke informatie over dementie.  

 2. U besluit naar de dokter te gaan
Ga naar uw huisarts. Hij kan zelf meer duidelijkheid geven of u doorverwijzen voor verder onderzoek door een specialist. Ga voor meer informatie naar Naar de huisarts. Onder het tabblad De diagnose vindt u inhoudelijke informatie over het stellen van de diagnose.

3. Er is sprake van dementie
De arts die de diagnose stelt, zal de uitslag van de onderzoeken met u bespreken. Na het stellen van de diagnose kunnen er talloze vragen bij u en uw naaste opkomen.
Ga voor meer informatie naar Na de diagnose

4. Veel vragen
Het krijgen van de diagnose dementie is niet zomaar iets en roept veel emoties en vragen op. Ga naar Veel gestelde vragen om te zien wat anderen wilden weten.

5. Zorg en ondersteuning
Gelukkig is er veel hulp beschikbaar om u te helpen bij het omgaan met emoties en vragen. Een casemanager kan u de weg wijzen. Ga voor meer informatie naar casemanager dementie.

6. U staat er niet alleen voor
Veel mensen kunnen u vrijwillig helpen om de moeilijke periode door te komen. In het Alzheimer café wordt regelmatig informatie gegeven over belangrijke zaken die met dementie te maken hebben.  Ook kunt u een lotgenotencontact bezoeken. In een intieme sfeer kunnen mantelzorgers bij elkaar hun hart uitstorten en tips krijgen van elkaar (ga voor meer informatie naar Lotgenotencontact).

7. Als thuis wonen moeilijk wordt
Naast zorg en ondersteuning zijn er ook veel hulpmiddelen om het zo lang mogelijk thuis vol te houden (ga voor meer informatie naar Hulpmiddelen), maar het kan op de duur te zwaar worden. Ga naar Wonen met zorg voor de verschillende mogelijkheden die er dan zijn.


Cliëntenreis en Routekaart Dementieproces
Door het Netwerk Dementie Noord-Holland Noord is bovenstaande dementieproces beschreven in een zogenaamde Cliëntenreis; voor meer informatie klik HIER.
Vergelijkbaar hieraan is de Routekaart Dementieproces van het Dementieweb van Tao of Care; voor meer informatie klik HIER.